torsdag 13 januari 2011

Det är 20-tal och farsan kämpar i mörkret



Budkavlen 1924 gällande DM för Stockholm gick av stapeln 13 januari. En tävling, för att citera IK Götas medlemsblad; ” är ett minne av det slaget man använder fula ord om, när det kommer på tal. Då en gammal budkavleräv som Gösta Magnusson ruskade på huvudet efteråt, så borde noviserna ha ruskat på hela kroppen.
Att springa 3½-4 mil utan skidor anses rätt påkostande. Hur ska det då inte vara att att springa samma sträcka med dylika på sig. Landsvägarna bestodo mer av grus och vatten än is. Snö var sällsynt”

IK Göta ställde upp med tre lag. Sträckorna mätte fågelvägen 34, 28 samt 38 km.
Starten gick kl 09.30 från Kårsta järnvägsstation på Rimbobanan, 4 mil nordost om Stockholm. Landsvägen låg våt och smutsig och väntade på sina offer. Förstalagets Svenne Nilsson anmälde sin ankomst till växling vid Bergsbrunna som nionde man kl 13.32. Tio minuter senare anlände Städe i Götas lag III med placering 14 medan II-lagets Rulle Nordqvist, otränad, blev tvungen att ta igen sig på en bondgård . Hasade slutligen in 13.53 som tjugonde lag.

Från Bergsbrunna löpte alla västerut till landsvägen utefter Fyrisån och sedan längs småvägar mot Skokloster.
Götas Gösta Magnusson valde dock en genare väg, som lyckades rätt väl, men var jobbig och våt.
Nästa växling var i Bålsta och Götas lag I hade behållit sin placering som nia. Kaveln övertogs på sista sträckan av Lundbäck som gav sig iväg kl 18:02 och det hade hunnit bli mörkt.
II:a och III:e- lagen kom in för växling som 18:e respektive 19:e lag och här slutade deras äventyr eftersom slutmännen föredrog en varm och upplyst tågkupé i stället för att i nattens tysta timmar skutta omkring som vettvillingar på 5-milavägarna till Djursholm.

”Lundbäck stred alltså vidare ensam för klubbäran. Lindberg som reserv hade fullt sjå att följa honom där han i ungdomligt övermod rusade fram i nattmörkret. Efter en mil hade Lindberg fått nog och lämnade Lundbäck fria händer. Vid Kallhäll var unge Lundbäck knäckt, men ett besök på ett litet kafé gjorde människa av honom igen och men en 15-öres cigarr i byxfickan fortsatte han den vilda jakten mot Djursholm”, berättar krönikören John Arthur i medlemsbladet.

Under hand fick han sällskap av Gideon Eng från Djurgården som kände sig osäker på vägvalet . När Gideon vädrade mål startade han spurten, men Lundbäck hade krafter kvar, höll undan och visade vägen in i det sista. Laget blev sjua med en använd tid på 14 timmar 32 min 43 sekunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar