söndag 14 februari 2010




Det är 50-tal, då smugglingen var livlig, del 2

Bäste läsare, om du inte läst del ett; gå till inlägget 6:e februari och läs ettan först.


Erik hade denna kväll förberett sig noga, Maria var i Kaakamo och pojkarna också. Det var mulet och mörkare än så här blir det inte. Först hade han plockat fram och ställt i ordning allt som behövdes. När det var dags att börja skruvade han ur glödlampan från skomakarlampan som hängde i pörtets tak, men bara så mycket att ljuset släcktes.

Utrustningen var enkel. Fyra baljor med vätskor, en ram för kontaktkopior, negativen och fotopapper. Glödlampan fick tjänstgöra som ljuskälla. Eftersom negativen hade formatet 6x6 cm blev bilderna små, men ändå nog så bra.
Han hade fem rullar med 12 bilder i varje, 60 bilder allt som allt. För varje bild belyste han ramen med negativ och papper, genom att skruva i glödlampan, räknade till två, tre, eller fyra, beroende på negativets kvalitet. Mellan varven måste bilderna flyttas från bad till bad och sedan sköljas och hängas på tork. Han fick jobba på i halvannan timme.

Efter avslutat arbete plockade Erik ihop och såg genom fönstret att det minsann hade blivit stjärnklart ute. Han tog på sig en mössa och gick ut för att titta lite på stjärnor, ett sant nöje för honom. Reflexmässigt tände han utelampan på väg ut, men kom samtidigt ihåg sitt ärende, släckte genast och fortsatte mot ytterdörren.

Det var knäpptyst ute. Länge stod han på gården och tittade på himlavalvet, lyckligt ovetande om, att fyra nitiska tullare hukade på var sitt håll, väntande på vad som nu skulle ske. Det blev kallt att stå stilla i vinterkylan i bara tröjan. Erik gick över gården, rundade dasset och ställde sig att pissa vid avskrädeshögen. Tio meter ifrån låg Fernholm i snödrivan och höll andan.

Efter att ha lättat sig, gick Erik tillbaka över gården och efter att ha tittat en stund till på stjärnorna, stampade han snön av skorna, gick in och lade sig, nöjd över de fina bilder han åstadkommit.
Mintaka, Alnilam och Almitak, så heter de tre stjärnorna i Orions bälte, tänkte han innan han somnade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar